Megújulónak nevezzük azokat az energiforrásokat, amelyek a természetben eredendően előfordulnak és kinyerésükkel nem okozzuk csökkenésüket a természetben. Nem elvesszük azt, hanem használjuk. Ezen energiák befogása legtöbb esetben jóval kisebb környezetszennyezéssel is jár, mint a hagyományos, pl. fosszílis energiahordozók használata.

A világ energiaigénye rohamosan nő. Az egyik legfontosabb kérdés a jövőre nézve, tudunk-e úgy áramot, hőt, vagy üzemanyagot előállítani, hogy azzal ne éljük fel tartalékainkat, és ne legyen káros mellékterméke, illetve évezredek alatt sem lebomló hulladéka. A megújuló energiaforrások épp ezek.

A források egész tárháza áll az emberiség rendelkezésére: a nap süt hétágra, a szél fúj, a víz pedig megbízhatóan az alacsonyabban fekvő területek felé folyik. Ezek energiája ősidők óta szolgál minket, de a geotermikus energia, a biomassza, vagy ár-apály (Hold) energia is egyre szélesebb körben használt. Lényegében a Föld minden pontján, városban és vidéken egyaránt elérhető valamelyik, akár több belőle. Néhány ország már megújuló forrásokból fedezi áramfogyasztásának döntő részét: Izland, Paraguay és Norvégia a 100%-át, de Norvégia, Brazília, Új-Zéland, Ausztria és Svédország is 50% fölött jár.

Ez egy olyan terület, amelyen honlapunk akkor is csak kullog a tudomány után, ha minden nap egy teljes szerkesztőség gyártaná rá a cikkeket. A kutatók ugyanis állandóan kísérleteznek, hogyan termelhet áramot a dagály, vagy a szimpla tény, hogy magasabb régiókban hidegebb van (Ausztráliában épp vertikálisan állítanak elő huzatot, hogy megkerüljék a szélcsendet). Az alábbiakban igyekszünk bemutatni a legelterjedtebb formáit a megújuló energiahordozóknak.

Az igazi kihívás azonban most az energia tárolása. Az emberek ugyanis rapszodikusan használják az áramot. Nehezen kiszámítható, mikor kell sok energia a hőséghullám miatt csúcsra járatott légkondicionálók miatt, és mikor keletkezik felesleg. A foszilis energiának ez a legnagyobb előnye: képletesen mindig annyit tesznek a tűzre, amennyire az embereknek épp szüksége van. A folyó által termelt energia mindig állandó, ami ugyan úgy kihívást jelent, mint az a tény, hogy a Nap változó mértékben süt, a szél szeszélyesen fúj, és egyik sem igazodik a fogyasztói igényekhez.

Így aztán a legfontosabb kérdés, tudjuk-e az épp képződő energiát tárolni arra az időszakra, amikor szükségünk van rá. Ha ezt a tudósok és a vállalkozók megoldják, akkor nem csak azon országok állhatnak át teljesen megújulókra, amelyek természeti adottságai erre adottak, de mindenki más is.

Phi Alapítvány Napenergia

Napenergia

Egy óra napsugárzás több energiát jelent, mint amennyit az emberiség egy év alat...
Phi Alapítvány Szélenergia