• A kosarad üres.

Az egyik leggazdaságosabb és legkevésbé környezetszennyező alternatív energiaforrás a szél. Valamekkora szélmozgás mindenhol van, amire méretezve és kellő magasságba elhelyezve kifizetődő szélkereket építeni. A szélkerék alapanyaga könnyen előállítható/beszerezhető és teljes egészében újrahasznosítható. Nem véletlenül ez a legdinamikusabban feljődő megújuló energiaforrás évi 20%-kal növekszik a megtermelt energiája.

Romantikus és hasznos eszköz a szélmalom, amelyik a forgási energiát egyszerű mechanikus áttétellel hasznosítja pl. őrlésre. Nem összekeverendő azonban a szélkerékkel és a szélturbinával, amelyek a forgási energiát elektromos árammá alakítják. A nagy méretű és teljesítményű szélturbinák általában csoportosan kerülnek elhelyezésre olyan helyeken, ahol tartósan erős szélmozgás van, jellemzően tengerek szélén a víz felett és a szárazföldön is. A megtermelt áramot el is kell szállítani, betáplálni a hálózatba, így ezek mind gazdaságossági, mind környezettudatossági szempontból csak szerény előnyt jelentenek a hagyományos forrásokkal szemben. Elterjedésükkel és a technológia fejlődésével azonban pár éven belül már egyértelmű, hogy mind ökológiai lábnyomuk, mind egységáruk jelentősen kedvezőbb lesz.

A helyi, akár házi szélenergia felhasználás, a szélkerék kifejezetten környezetbarát megoldás. Néhány százezer forintból már megépíthető egy biztonságos rendszer, akkumulátorral együtt, azaz néhány év alatt megtérül. Ezek a rendszerek kiegészítő áramforrásként használhatók, noha a szél minden évszakban fúj, a felhasználás nem állandó és egyes nagy teljesítményű fogyasztók (pl. elektromos sütő, mosógép, fűtőtest, bojler, vagy egyes barkácseszközök) ún. kezdeti energiafelvétele akár tízszerese is lehet a használat közbeni amúgy is nagy mennyiségnek. Viszont egy átlagos háztartás egyéb, szokásos fogyasztóinak egészét képes ellátni egyetlen kisebb szélkerék is, a világítás, hiradástechnikai eszközök, szivattyúk, egyéb kis fogyasztók könnyedén üzemeltethetők.