A Föld középpontja felé haladva km-enként átlag 30 fokkal növekszik a hőmérséklet, így a fúrásokkal elért termálvíz akár 100 fok feletti is lehet. Egyes helyeken ez magától is felszínre tör (pl. Izland), máshol a felszínhez relatív közel van (pl. Magyarország), ezért gazdaságosan és minimális környezeti kárral kinyerhető.

A termálvizet fürdőzési célra már évezredekkel ezelőtt is használták, de a fűtési felhasználása is legalább a Római Birodalomra nyúlik vissza. A hévizek gyógyító hatását szintén több száz éve élvezi az emberiség. A geotermikus energia villamosenergia termeléséhez történő felhasználása az utóbbi évtizedekben indult meg.

Ahogy a megújuló energiaforrások zöménél itt is a mértékletesség az irányadó, a helyben történő felhasználás és az utánpótlás (jelen esetben a talajban a víz) mennyiségét nem meghaladó kitermelés jelenti az igazi zöld megoldást. Ez leginkább a melegvíz fűtőenergiájának helyi kiélvezésével tud megvalósulni.