• A kosarad üres.

Sajnos nem ritka, hogy megvásárolt élelmiszereink egy része hűtőnkből, vagy asztalunkról egyenesen a szemetesben végzi. Hogy szinte ösztönös mozdulatunk tudatosabbá váljon, mérjük fel ennek is környezeti hatásait egy tányér bolognai spagetti példáján keresztül:

alapanyagok: tészta, paradicsom, hústermékek, fűszerek, egyéb zöldségek

Tésztánk lisztből, tojásból és vízből áll. A lisztet búzamezőkön dolgozó gépekkel termesztik, vegyszerekkel kezelik és aratják, majd előkészítik a földet a következő vetésre. A különböző gépeknek mind a gyártása, mind az üzemeltetése energiaigényes (többnyire fosszílis energiát használnak és szén-dioxidot bocsátanak ki). A búzaszemek feldolgozása liszté a malom feladata, amelynek szintén mérhető öko-lábnyoma van. A lisztet aztán átszállítják pöfékelő teherautón a tésztagyárba, ahol helyben elérhető vízzel és tojással keverve elkészítik a tésztát. Egy ilyen gyár vízfelvevő kapacitása már számottevő, ahogy a hevítés miatt elhasznált hőenergia felhasználása is. A zöldségek és fűszerek alapanyagait legnagyobb valószínűséggel szintén vegyszeres mezőgazdasági földeken, gépekkel végzik.

 

Tojásokat és húst nagy mennyiségben szinte kizárólag ipari körülmények között tartott állatoktól nyernek, amely telep – más káros hatásai mellett – szintén jelent némi környezeti terhet, mind üzemeltetésével, mind az állatállomány takarmányozásával és az állatok károsanyag kibocsátásával.

 

Bio alapanyagok használatával jelentősen javíthatunk a fenti mérlegen, ráadásul a szervezetünkbe kerülő élelmiszerek is egészségesebbek lesznek. A bio gazdálkodásokban nem használnak vegyszereket, sem permetezésre, sem az állatok ellátására és visszafogottabb a gépek használata. Környezeti terhe kisebb, akár önfenntartó is lehet.

 

előállítás:

Akárki is főzi meg vacsoránkat, elkerülhetetlenül erőforrásokat fog felhasználni a főzéshez: hőt, vizet, eszközöket és persze saját maga idejét és energiáját. A főzési folyamat ritkán valósul meg teljes egészében megújuló energiaforrások segítségével, ezért számolnunk kell ezekkel is.

 

utóélet:

Végül csak megmaradt a bolognai harmada. Eltettük ugyan a hűtőbe, de aztán mégis ki kell dobni. A melegétel nem komposztálható, így a kommunális szeméttel együtt kell utazzon a szemétfeldolgozóba, ahol elrohad. Az ételünk tehát még odatesz egy keveset vacsoránk ökológiai lábnyomába.